De inmiddels zo populaire sport golf heeft een aantal balspellen waarvan wordt aangenomen dat deze de voorlopers van het huidige golfspel zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld in oude geschriften van de Perzen, Romeinen, Egyptenaren en Grieken verwijzingen gevonden van sporten die op golf leken. Men is er in ieder geval van overtuigd dat golf niet ineens zomaar is ontstaan, maar zijn oorsprong vindt in andere spellen.
Colven buiten de stadsmuren
Tot voor kort nam men aan dat het spel colf – wat werd gespeeld in 1297 in Loenen aan de Vecht – de oudste vermelding was van een wedstrijd van het spel. Uiteindelijk trekken verschillende sportcritici dit toch in twijfel. In 1360 werd het in ieder geval verboden om te ‘colven’ binnen de stadsmuren van Brussel. Het leverde namelijk teveel schade en ongelukken op. Haarlem was de eerste stad die toestond dat er een speciaal terrein voor deze sport kwam. De Schotten beweren daarentegen dat hun land de bakermat vormt van het golfspel. Niemand kan uiteindelijk met 100% zekerheid vaststellen waar de sport precies is ontstaan.
De voorloper van de golfbaan
Rond het jaar 1650 werd er met ‘Schotse klieken’ gespeeld. Dit waren de stokken die we nu golfstokken of clubs noemen. Ook in Nederland werden deze stokken gebruikt, maar later bleek dat er ook enorme hoeveelheden golfballen van Nederland naar Schotland werden geëxporteerd. Het was dus in ieder geval duidelijk dat er zowel in Nederland als in Schotland golf werd gespeeld.
Toch zorgden de Schotten voor een revolutie op het gebied van golf. Zij waren het namelijk die de grote houten bal vervingen door een kleinere bal. Zij konden dit doen omdat de Schotten op linksen speelden. Linksen zijn grote grasvlaktes achter de duinen, met een zanderige grond en kort gras. De herders mochten hier ook hun schapen laten grazen waardoor het gras lekker kort bleef en de kleine bal dus goed zichtbaar was. De golfers kwamen op het idee om een gat in de grond te maken en hier een jampot in te plaatsen. Bij de jampot werd een meeuwenpluim geplaatst, zodat je kon zien waar je het balletje naartoe moest slaan. Dit was de voorloper van de hole cup.
Het aantal holes
De eerste golfbanen hadden niet allemaal 9 of 18 holes, maar konden er ook meer of minder hebben. Zo had bijvoorbeeld de eerste golfbaan van Nederland ‘De Haagsche Golf Club’ vijf holes. Deze baan werd in 1893 opgericht en in eerste instantie speelde men op een schapenweide op Clingendael. Tegenwoordig heet deze golfclub de Koninklijke Haagsche G&CC en ziet er totaal anders uit. De meeste golfbanen hebben nu 9 of 18 holes en zijn vaak voorzien van speciale ‘championship courses’. Met een dergelijke course houdt men direct rekening met het aantrekken van een groot toernooi. Er wordt dan ook rekening gehouden met ruimte voor de toeschouwers, voldoende parkeergelegenheid en plek voor tentendorpen om te verblijven.